Sivut

lauantai 22. huhtikuuta 2023

Kyypakki ilmestyi

Eilen perjantaina 21. huhtikuuta huomasin kustantajan nettisivulta, että Kyypakki oli nostettu uutuuksien joukkoon ja ilmestymispäiväksi merkitty perjantai. Lopultakin esikoisromaanini on nähnyt päivänvalon, vaikka itse en kirjaa ole vielä saanut käsiini. Tekijänkappaleet lienevät matkalla.

Kustannussopimus tehtiin vajaa pari vuotta sitten kesäkuussa. Viime syksynä tekstiä piti alkaa työstää kustannustoimittajan kanssa, mutta kiireellisemmät työt kiilasivat hänen kalenterissaan edelle. Lopulta tammikuussa sovittiin, että helmikuussa käymme käsikirjoitukseen käsiksi. 

Editoimisvaihe meni nopeasti. Sisältöön ei käytännössä kajottu ollenkaan. Olin sen käynyt suurennuslasin kanssa läpi puolenkymmentä kertaa, ennen kuin lähetin kustantajalle, joten en ihmetellyt, että viimeistelyssä keskityttiin lähinnä kielen hiontaan.

Julkaisupäivä piti olla 15.5., mutta jostain syystä päiväksi vaihdettiin 15.10. Ajattelin, että sekään tuskin on lopullinen päätös. 

Viilasin kustannustoimittajan kanssa takakannen tekstin ja tiedotteen. Alkuperäistä kansi-ideaani piti yksinkertaistaa. Tei uuden pelkistetyn käärmekuvion ja vihreälle pohjalle. Yritelmäni oli kankea luonnos, jonka pohjalta Basam Booksin käyttämä virolainen graafikko Taivo Org teki upean kannen. Minusta se on todella onnistunut.

Kaikki oli painamista vaille valmista. Olin yhteydessä kustantamoon ja tiedustelin julkaisupäivää. Keväällä tulee, vastattiin. Nettisivulle ilmestyi taas 15.5., mutta minulle kerrottiin, että kirja tulee painosta aikaisemmin. Riippuu painotalon aikatauluista. Ilmestymispäiväksi vaihtui nettisivulla 25.4. Lopulta kirja ilmestyi 21.4. 

Kun saan kirjan käsiini, niin kerron tarkemmin sen sisällöstä ja syntyprosessista. Pikku hiljaa toukokuussa alan myös odotella lukijoiden kokemuksia. Ne jännittävät tietenkin eniten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lue myös

Miksi kirjan nimi on Kyypakki?

Kyypakki voi tuntua hieman oudolta nimeltä. Yhdyssanassa on yhdistetty kyykäärme ja pakki eli lähinnä armeijasta tuttu ruoanlaittoastia. Kää...